top of page
 
For 7. gang kan vi invitere til Festivalen Fiberfryd, årets højdepunkt for enhver kreativ sjæl.​
 

Fiberfryd er en kreativ højskoledag, hvor vi hylder håndværket og fællesskabet, strikker sammen, bliver klogere og lærer nyt.
 

​Den finder sted:

 Lørdag d. 2. november 2024 i Aalborg fra kl. 8-17

 

Det er fiberen, der er omdrejningspunktet for Fiberfryd og en billet giver simpelthen adgang til det hele. ​Vi samles om foredrag, fællessang, forplejning, samt fælles aktiviteter som yoga og vandretur i lokalområdet. Der tilbydes hele 16 forskellige workshops indenfor strik og andre kreative håndværk.

 

Din billet inkluderer:

To workshops

Foredrag

Morgenmad

Frokost

Kage

Kaffe, the og vand hele dagen

Aktiviteter i frokostpausen

Fællesskab med ligesindede

Dagens menu fra KaffeFair: 

Kaffe/the/vand ad libitum hele dagen

Surdejsboller med smør, ost og marmelade

Vegetarisk gryderet med rodfrugter og varme krydderier,

serveret med fladbrød, dukkha og creme fraiche

Dagens kage 

 

Aktiviteter i pausen:

Yoga sessioner af 20 minutter i Yogahuset Aalborg

Mini byvandring i lokalområdet v. Lars Bang

VIGTIG INFO ift. køb af billet og tilmelding.
Du har 10 dages fuld returret efter billetkøb hvorefter din billet ikke kan refunderes. Du er velkommen til selv at videreformidle din billet hvis du bliver forhindret i at deltage. 

Program for FIBERFRYD24

Kl. 8:00       Tjek ind og morgenbolle med kaffe

Kl. 9:00       Fiberfryd velkomst og fællessang

Kl. 9.20       Foredrag

Kl. 10:30     Workshop - formiddag

Kl. 12:30     Frokost i salen og mulighed for aktiviteter

Kl. 14:00     Workshop - eftermiddag

Kl. 16:00     Eftermiddagskaffe og kage

Kl. 16:30     Afslutning i salen 

Kl. 17:00     Tak for i år*

*Med forbehold for ændringer

Feedback fra tidligere FIBERFRYD

„Gode og lærerige workshops, lækker forplejning og en god måde at være sammen med mine strikke-veninder"

„Dejlig dag med gode workshops, fine kulturelle indslag, dejlig stemning og skøn mad"

„Fantastisk inspirerende alsidig dag"

„Havde alt i alt en dejlig og lærerig dag sammen med dygtige og engagerede tilrettelæggere og instruktører samt strikkeglade deltagere!"

„Forplejningen var meget god - Velsmagende og pænt anrettet"

„Jeg lærte meget på begge workshops. Jeg mødte dygtige strikkere og blev inspireret. Jeg var alene afsted denne gang, hvilket gør det lettere at komme i snak med andre. Det vil jeg også næste gang"

„Fed dag med masser af snak med nye strikkeglade mennesker. Godt organiseret og gode workshops"

VIDEO FRA
FIBERFRYD23

FOREDRAG

Jorden rundt med mine strikkepinde ved Trine Eger Nielsen

Foredrag Trine Eger Nielsen.jpeg

Med eventyr i blodet og stor passion for strik, uld og for at leve livet fra hjertet, rejser Trine Eger Nielsen ud i verden og samler inspiration til sine designs.

Ude under fremmede himmelstrøg, fordyber Trine sig og lader skaberlyst og kreativitet få frit spil og således sender hun drømme og eventyr helt ind i sine strikkeopskrifter.

I 2018 og 2019 rejste Trine til smukke New Zealand. Disse rejser danner grundlag for Trines første bog; ‘Jorden rundt med mine strikkepinde, New Zealand’.

Dagens foredrag handler om New Zealand, om uld og strik, men i høj grad også om at gøre drømme til virkelighed. Der vil således være masser af inspiration til at drømme, rejse, leve og strikke.

WORKSHOPS i 2024

FORMIDDAGS WORKSHOPS

Hønsestrik og farvelære.jpg

Flerfarvestrik og farvelære - UDSOLGT

v. Hanne Rimmen

På denne workshop strikkes der hønsestrik og læres teknikker til jacquardstrik, som at låse trådene på arbejdets bagside og Ladderback.

Der vil også blive arbejdet med farvelæren, så du kommer til at føle dig mere sikker i, hvordan du sætter farver sammen i dit flerfarvede mønsterstrik. Der skal bl.a. arbejdes med vigtigheden af, at farverne komplementerer og understøtter hinanden for at det bedste resultat opnås.


Du får udleveret en opskrift, hvor du skal strikke efter nordiske diagrammer og 70érnes farverige hønsestrik. Her bliver den nyfundne viden og forståelse om farver både afprøvet og udfordret.

Denne workshop er for let øvede og det vil være en fordel at du kender til flerfarvestrik i forvejen.

 

Medbring:

Der vil primært blive anvendt 40 cm rundpind str. 3,5 / 4 mm, men du kan også med fordel anvende Magic Loop teknik (husk en lang wire). Medbring garn i mange farver (gerne rester), der svarer til den ovenfor nævnte pindstørrelse. Medbring desuden saks, maskemarkører, uldnål, lille notesbog og blyant.

Om underviseren:

Hanne Rimmen er en anerkendt dansk strikdesigner, der skaber smukke og unikke strikkemønstre med inspiration fra nordisk tradition og moderne design. Hun formår at kombinere farver der får hendes designs til at skille sig ud og fange øjet. Se Hannes Instagram HER og hjemmeside HER.

Fra Maja Hegelund.JPG

Skallér din opskrift op eller ned

v. Maja Hegelund

Du har fundet en opskrift, du virkelig gerne vil strikke, men du vil gerne ændre i størrelsen, så den passer dig. Eller du har måske en idé til det næste perfekte strikkeprojekt, men det er nærmere en blanding af to forskellige opskrifter. På denne workshop lærer du simple teknikker til, ud fra din strikkeprøve, at ændre i en opskrift, så den bliver skrædder-strikket til netop dig.

 

Medbring: 

 • Garn og strikkepinde til at lave en strikkeprøve

 • Strikkefasthedsmåler eller lineal

 • Papir og skriveredskab til noter

 • Evt. en opskrift, du gerne vil lave ændringer i

Om underviseren:

Maja Hegelund er autodidakt strikker, men har interesseret sig for dét, det meste af hendes liv. Efter 8 år som underviser på HTX, tog hendes professionelle liv en drejning mod strik. Hun blev som strikkedesigner knyttet til Mayflowers designer-hold, og sidenhen ansat som designkoordinator. Maja er fast underviser på flere strikkehold hos FOKUS. Se Majas hold hos FOKUS HER og hendes Instagram HER.

knapper2.jpg

Keramikknapper i KERAM!KKEN
v. Trine Bruun Hansen fra Bruuns Keramik

På denne KERAMIK workshop kan du fremstille smukke personlige keramikknapper til dit strikketøj til lang tid fremover. På kurset vil du blive instrueret i, hvordan du designer og fremstiller de skønneste knapper i de farver, som lige passer til den trøje, du er ved at strikke eller måske allerede har strikket. Fuldend din egen unikke kreation med helt unikke knapper.

OBS:

Der vil være ½ ovnplade på 35-40 cm i diameter til rådighed for hver enkelt deltager. Du får besked på e-mail når knapperne er klar til afhentning i værkstedet. Hvis du ønsker knapperne tilsendt via post, kan du forespørge dette (50kr via mobilepay betales herfor).

 

Trine er fast underviser i KERAM!KKEN og har derudover sit eget værksted og butik i North Urban Art Studio. e Trines hold hos FOKUS HER​ og hendes Instagram her. 

Stribeworkshop Trine Eger Nielsen.jpeg

Stribestrik

v. Trine Eger Nielsen (underviser kun om formiddagen)

 

Striber er cool og ikoniske, striber findes alle vegne og striber er ikke kun en del af modens historie men af hele verdens historie. Muligheder for farvesammensætninger, placering, mængde, bredde osv. er utallige. Derudover er stribestrik i øvrigt genialt, til brug af garnrester.
 

På denne workshop med stribestrik, vil du få masser af inspiration til ‘dine egne striber’ og vi vil gennemgå og afprøve teknikker;

hvad gør man med alle enderne; skal de gøres fast eller kan de strikkes med? Kan man lave kvaster af enderne? Kan striberne blive lige når man strikker rundt? Det hele har Trine samlet i et lille ‘stribestrik kompendie’ som du får med i fysisk form.

Medbring: 

 • Strikkepinde og garnrester (evt. almindelige - og rund pinde nr 4-5 mm) og garn der passer til.

Om underviseren:
Trine Eger Nielsen er uddannet håndarbejdslærer fra Håndarbejdets Fremmes Seminarium og igennem 30 år har Trine undervist i kreative fag. Siden 2018 har Trine rejst ud i verden og samlet inspiration til sine design og således sender hun drømme og eventyr helt ind i sine strikkeopskrifter.

Se Trines Instagramprofil HER

Papermatrix.JPG

Papirflet - Julehjerter

v. Anna Schepper fra PaperMatrix

Kom og flet julehjerter, med spændende nye mønstre som du nok ikke har prøvet det før! Den kendte papirfletsduo PaperMatrix afholder workshop og viser, hvordan deres smukke julehjerter bliver til. Anna Schepper, medforfatter til bøgerne ”Fletværk”, “Fletværk-julhjerter”, ”The Art of Paper Weaving” og andre populære udgivelser, instruerer i de nyeste fletteteknikker.

 

Materialer: 

På denne workshop er der en materiale pris på 50 kr., som afregnes på dagen. Du kan frit vælge farver og papirstyper under workshoppen.

 

Om underviseren:

Anna Schepper er uddannet arkitekt, og har taget sin viden om krumninger og geometriske forme med i papiret. Hun er ophavskvinden bag papirværker som Den Flettede Kugle og Den Flettede Luftballon, og har desuden udgivet et utal af bøger på flere sprog. Se Annas workshops hos FOKUS HER og meget mere fra Anna og Papermatrix HER

Sæt garnlageret i spil Bettina B. Sørensen 2.HEIC

Sæt garnlageret i spil

v. Bettina Balslev Sørensen 

Vi arbejder med hvordan man får overblik over sit (elskede!) garnlager og sætter det mere i spil. Vi skal lave enkle garnmålinger, og du introduceres til helt nye begreber og hjælpeværktøjer, som gør det let at sætte lageret i system, og bruge garnet i strikkeprojekter. Formålet er selvfølgelig at garnlageret kommer mere til gavn og glæde, i stedet for blot at fylde på hylderne. Det er sund fornuft og godt for både opbevaringsplads, pengepung, miljø og sjælefred.

 

Program:

 • Introduktion til væsentlige begreber

 • Hands on opgave

 • Hvordan vælger man garn til en specifik opskrift?

 • Hvordan finder man opskrifter der passer til garn på lager?

 • Hvordan kan man kombinere forskellige garner?

 • Inspiration til brug af restegarn

Materialer:

Der er en egenbetaling på 50 kr. for en goodiebag med kompendie og materialer (værdi ca. 140,-)

Medbring: 

 • 3-5 restnøgler i forskellig tykkelse

 • Noget at skrive med

 • Målebånd og lommeregner (f.eks. på mobil)

 

Om underviseren:

Bettina Balslev Sørensen er garnnørd og produktionsingeniør med mange års industriel tekstilerfaring. Hun strikkede sig igennem uddannelserne, og har arbejdet med forskning, test, udvikling og innovation indenfor tekstiler lige siden. De senere år har hun nørdet i upcyclet og historisk strikkegrej i gedigne materialer samt garnkarakteristika og -lager iværksætter-virksomheden Furie Design. Se Bettinas hjemmeside eller Instagram.

Ecoprint indigoeukalyptus.jpg

Ecoprint med naturens farver

v. Tine Elkjær Rokkjær

 

På denne workshop lærer du at lave unikke tryk med planter på akvarelpapir; en teknik, hvor du kan overføre planters former, strukturer og farver og skabe smukke billeder og mønstre. Du kommer til at arbejde med hele processen fra klargøring af papiret (bejdse), dekoration med planter til bundtning og kogning/dampning. Oplev magien, når du pakker dine plantetryk ud og ser, hvilke farver og mønstre naturen har skabt.

Du kan bruge dine plantetryk som billeder, inspiration til mønstre på tekstil og strik eller f.eks. som gavemærker.

Medbring:

 • Planter, blade, stauder og blomster til eget brug fra naturen eller haven

 • T-shirt garn (hvid) eller bomulds-, jute-, sisal- eller hør-snor

 • Saks (havesaks) og engangshandsker (nitril)

 • Evt. 2 rustfri metalplader eller 2 tynde fliser str. A5, ca. 14 x 20 cm eller lidt mindre

Materialer: 

Ca. 25 – 35kr for 3 – 4 stk. akvarelpapir (300g) + bejdsemiddel og plantefarve. Betales til Tine via Mobilepay på dagen. 

Om underviseren:

Tine elsker at fordybe sig i skabende processer og har en livslang kærlighed til tekstile håndværk. Tine har et imponerende CV, hun er uddannet håndarbejdslærer og har undervist i håndværk, design og billedkunst. Desuden er hun udlært og har arbejdet som møbelpolstre. I dag arbejder hun med ecoprint og plantefarver og dets mange muligheder. Følg med på Tines Instagram HER.

Hue med halvpatent Thea.jpg

Hue med halvpatent mønsterstrik

v. Thea Vesterby

Til denne workshop strikker vi en skøn vinterhue i halvpatent mønsterstrik; BriocheBeanie. Halvpatent mønsterstrik er også anvendt i VesterbyCrea.No.18, VesterbyCrea.No.19, VesterbyCrea.No.22 og BriocheNeckWarmer.

 

På workshoppen lærer du hvordan halvpatent mønsteret strikkes frem og tilbage – vi strikker en strikkeprøve. Hvordan man strikker indtagninger og udtagninger i mønsteret og opstart af huen.

Medbring:

 • Garn til strikkeprøve; alla 'Woolia' fra 'Gepardgarn', 133 m / 50 gr.

 • Garn til at gå i gang med at strikke huen alla 'Woolia' fra 'Gepardgarn', 133 m / 50 gr. og ’Kid Seta' fra 'Gepardgarn', 210 m / 25 gr.

 • Rundpind 4 mm (40, 60) eller strømpepinde 4 mm

 • Maskemarkører

Thea medbringer hendes nye strikkebog som du kan købe hvis det har din interesse.

Om underviseren: 

Thea har skabt og etableret VesterbyCrea. I starten af 2020 begyndte hun at sælge strikkeopskrifter og siden august 2023 har hun dedikeret alt hendes tid til at arbejde med strikkedesigns i VesterbyCrea. Se Theas unikke univers på hendes hjemmeside eller Instagram.

Illusion Knitting eller skyggestrik.jpeg

Illusion Knitting/Skyggestrik

v. Helle Bonde-Petersen

 

En nem strikketeknik, men med en stor effekt. Når man ser strikket forfra ligner det stribet strik, men ser man det fra skråt, fra siden er der et lyst eller mørkt motiv. På workshoppen vil i se eksempler på illusion knitting og høre lidt om historien bag.

 

Derudover skal vi selvfølgelig arbejde med den grundlæggende teknik og prøve at strikke den. Vi skal arbejde med diagrammer for illusion knitting, så vi kan læse dem, når de skal strikkes, og måske endda selv designe dem.

 

Medbring:

 • Strikkepinde, gerne rundpinde på 60 cm, i str. 3 og 3,5 mm.

 

Der er mulighed for at købe kits, som kan betales med mobilepay til Helle.

 

Om underviseren:

Helle er uddannet billedkunstlærer og har undervist i 27 år. Hun kan ikke sidde stille uden at bruge hænderne og har altid gang i flere garnprojekter. Helle er en rigtig garnnørd og har deltaget i flere online kurser om f.eks. sokkegarn, patentgarn, upcycling af garn og lignende. Hun har en garnbutik i Tønder og holder workshops og designer strik.

bjork2.jpg

SASHIKO kopbrikker

v. Björk Ottósdóttir

 

Brodér et par små fine brikker til dine kopper. Vi benytter en enkel teknik, hvor vi leger med farverne. Det bliver sjovt og hyggeligt arbejde, hvor alle kan være med. Du vil få et godt og brugbart resultat med en enkel og smuk montering.

Medbring:

 • Broderi saks og evt. garn

På denne workshop er der en materialepris på 50 kr., som afregnes på dagen. Materialerne dækker over 8. trådet hørstof samt garn og nål til to brikker.

Om underviseren:

Björk har gennem flere år været med til FiberFryd med fuldt bookede workshops. Derudover er hun fuldtids broderilærer på Skals Design- og Håndarbejdeskole i 30 år, og rejser også til Japan for at undervise. 

Vanter Mette Prip_edited.jpg

Hæklede sprælske vanter

v. Mette Prip

 

Kom og brug dine rester til at hækle nogle helt unikke vanter. Der vil blive undervist efter Mettes egen opskrift til hæklede vanter. Du vil blive kyndigt vejledt i de forskellige teknikker til garn skift og udmåling til størrelser. Du skal besidde grundlæggende viden om hækling.

 

Opskriften koster 20kr, som afregnes på dagen. Der vil være mulighed for at købe små poser med effekt garn.

Medbring:

 • Garnrester i forskellige kvaliteter og hæklenålen

Om underviseren:

Mette Prip er en af FOKUS Folkeoplysnings faste dygtige undervisere på både strik - og hæklehold. Se Mettes faste strikkehold hos FOKUS HER og hendes Instagram profil HER.

Jena Kofoed Dominostrik_edited.jpg

Dominostrik

v. Jena Kofoed

Vi skal strikke et lille scarf i dominostrik med de grundlæggende teknikker der hører til. Det vil være opslagning, kantmasker m.m. Det strikkes fra spids til spids i forskellige retninger. Et lille projekt med mange fine teknikker, som kan bruges til mange andre strikkeprojekter. Der vil blive vist forskellige måder at anvende teknikken på. Workshoppen er for let øvede strikkere.

Medbring:

 • Strømpepinde 3,5 eller 4.

 • Uldgarn i din ynglings farve, som er blødt til at have om halsen. Målebånd, maskemarkør.

Om underviseren:

Jena er beklædningsformgiver og freelance strikdesigner fra Hellerup Tekstil Akademi, hvor hun stadig i dag underviser i bl.a. konstruktion og syning. Hun arbejder desuden med undervisning i aftenskole-regi og med egen hjemmeside af design til strik og hækling med salg af opskrifter, og designer bl.a. strik og hæklede modeller til Det Kgl. Teater, film og ugeblade. Følg med på Jenas Instagramprofil HER.

Rikke B Billede af sweater med pufærme.heic

Konstruktion af pufærmer ved hjælp af ud- og indtagninger og hulmønster i forbindelse med raglanudtagninger

v. Rikke Bangsgaard - Refined Knitwear

 

På workshoppen lærer du de forskellige ud- og indtagningsteknikker, der skal bruges til at konstruere det lille puf, der ses på alle Rikkes Casia-modeller. Du lærer også at bytte om på udtagningerne og at tage ud i den samme lænke mellem 2 masker i forbindelse med raglan, så der fremkommer et lille hulmønster imellem udtagningerne - En teknik der bruges i alle Rikkes Casia-, Nigrum- og Rubusmodeller.

Der strikkes en lille prøve, hvor teknikkerne øves og udføres, og hvor du til sidst sidder med et lille miniaturepufærme.

Medbring:

 • Rundpind 4 mm (40-80 cm), garn der passer til denne tykkelse pind – gerne silkemohair.

Om underviseren:

Rikke har strikket siden hun var helt lille og nu er hun kvinden bag Refined Knitwear. Rikke har en Bachelor i håndarbejde og 19 års erfaring som folkeskolelærer. Strikning har altid været en passion for hende og som giver hende glæde og inspiration. Hendes designs er inspireret af skandinavisk enkelthed og tradition, og hun stræber efter at skabe tidløse og feminine modeller i lette materialer. Se Rikkes fine Instagram her.

EFTERMIDDAGS WORKSHOPS

Beregning og tilpasning i strik 

v. Hanne Rimmen

Du kan lære grundreglerne for hvordan du kan udregne dit eget personlige strikkemønster og få en forståelse for, hvordan du kan ændre og tilpasse et mønster, som du allerede har. Hanne arbejder visuelt, hvilket vil sige, at et mønster bliver udregnet ud fra en tegning. En tilgang, der gør det langt mere overskueligt. Så frygt ikke at det kommer til at handle om lange udregninger og tung matematik. Alle kan være med. Udgangspunktet bliver beregninger af en model med påsatte ærmer.

 

Medbring:

 • En strikkeprøve, som måler ca. 15 x 15 (ikke mindre) – strikkeprøven skal være vasket en dampet, så den er glat og fin.

 • Notesbog og blyanter (gerne en 2-3 farver).

 • Målebånd og lommeregner

 

Om underviseren:

Hanne Rimmen er en anerkendt dansk strikdesigner, der skaber smukke og unikke strikkemønstre med inspiration fra nordisk tradition og moderne design. Hun formår at kombinere farver der får hendes designs til at skille sig ud og fange øjet. Se Hannes Instagram HER og hjemmeside HER.

Beregning og tilpasning i strik.jpg

Skallér din opskrift op eller ned

v. Maja Hegelund

Du har fundet en opskrift, du virkelig gerne vil strikke, men du vil gerne ændre i størrelsen, så den passer dig. Eller du har måske en idé til det næste perfekte strikkeprojekt, men det er nærmere en blanding af to forskellige opskrifter. På denne workshop lærer du simple teknikker til, ud fra din strikkeprøve, at ændre i en opskrift, så den bliver skrædder-strikket til netop dig.

 

Medbring: 

 • Garn og strikkepinde til at lave en strikkeprøve

 • Strikkefasthedsmåler eller lineal

 • Papir og skriveredskab til noter

 • Evt. en opskrift, du gerne vil lave ændringer i

Om underviseren:

Maja Hegelund er autodidakt strikker, men har interesseret sig for dét, det meste af hendes liv. Efter 8 år som underviser på HTX, tog hendes professionelle liv en drejning mod strik. Hun blev som strikkedesigner knyttet til Mayflowers designer-hold, og sidenhen ansat som designkoordinator. Maja er fast underviser på flere strikkehold hos FOKUS. Se Majas hold hos FOKUS HER og hendes Instagram HER.

Fra Maja Hegelund.JPG

Keramikknapper i KERAM!KKEN
v. Trine Bruun Hansen fra Bruuns Keramik

På denne KERAMIK workshop kan du fremstille smukke personlige keramikknapper til dit strikketøj til lang tid fremover. På kurset vil du blive instrueret i, hvordan du designer og fremstiller de skønneste knapper i de farver, som lige passer til den trøje, du er ved at strikke eller måske allerede har strikket. Fuldend din egen unikke kreation med helt unikke knapper.

OBS:

Der vil være ½ ovnplade på 35-40 cm i diameter til rådighed for hver enkelt deltager. Du får besked på e-mail når knapperne er klar til afhentning i værkstedet. Hvis du ønsker knapperne tilsendt via post, kan du forespørge dette (50kr via mobilepay betales herfor).

 

Trine er fast underviser i KERAM!KKEN og har derudover sit eget værksted og butik i North Urban Art Studio. Se Trines hold hos FOKUS HER og hendes Instagram her. 

knapper2.jpg

Papirflet julekugler

v. Anna Schepper fra PaperMatrix

 

Kom og prøv kræfter med den flettede kugle. Den kendte designduo PaperMatrix viser, hvordan en af deres mest kendte flettemodeller - Den Flettede Kugle, bliver til. Den flettede kugle er opfundet af PaperMatrix i 2010 og er med årene blevet et spændende nyt juleicon. Efter workshoppen er man godt beredt på at flette mere udfordrende 3-dimensionelle fletværker. 

På denne workshop er der en materiale pris på 50 kr., som afregnes på dagen. Du kan frit vælge farver og papirstyper under workshoppen.

 

Om underviseren:

Anna Schepper er uddannet arkitekt, og har taget sin viden om krumninger og geometriske forme med i papiret. Hun er ophavskvinden bag papirværker som Den Flettede Kugle og Den Flettede Luftballon, og har desuden udgivet et utal af bøger på flere sprog. Se Annas workshops hos FOKUS HER og meget mere fra Anna og Papermatrix HER

kugler papermatrix.PNG

Sæt garnlageret i spil

v. Bettina Balslev Sørensen 

Vi arbejder med hvordan man får overblik over sit (elskede!) garnlager og sætter det mere i spil. Vi skal lave enkle garnmålinger, og du introduceres til helt nye begreber og hjælpeværktøjer, som gør det let at sætte lageret i system, og bruge garnet i strikkeprojekter. Formålet er selvfølgelig at garnlageret kommer mere til gavn og glæde, i stedet for blot at fylde på hylderne. Det er sund fornuft og godt for både opbevaringsplads, pengepung, miljø og sjælefred.

 

Program:

Sæt styr på garnlageret

 • Introduktion til væsentlige begreber

 • Hands on opgave

Sæt garnlageret i spil - hjælperedskaber til strikkeplanlægning

 • Hvordan vælger man garn til en specifik opskrift?

 • Hvordan finder man opskrifter der passer til garn på lager?

 • Hvordan kan man kombinere forskellige garner?

 • Inspiration til brug af restegarn

Materialer:

Der er en egenbetaling på 50 kr. for en goodiebag med kompendie og materialer (værdi ca. 140,-)

Medbring: 

 • 3-5 restnøgler i forskellig tykkelse

 • Noget at skrive med

 • Målebånd og lommeregner (f.eks. på mobil)

 

Om underviseren:

Bettina Balslev Sørensen er garnnørd og produktionsingeniør med mange års industriel tekstilerfaring. Hun strikkede sig igennem uddannelserne, og har arbejdet med forskning, test, udvikling og innovation indenfor tekstiler lige siden. De senere år har hun nørdet i upcyclet og historisk strikkegrej i gedigne materialer samt garnkarakteristika og -lager iværksætter-virksomheden Furie Design. Se Bettinas hjemmeside eller Instagram.

Sæt garnlageret i spil Bettina B. Sørensen 2.HEIC

Ecoprint med naturens farver

v. Tine Elkjær Rokkjær

På denne workshop lærer du at lave unikke tryk med planter på akvarelpapir; en teknik, hvor du kan overføre planters former, strukturer og farver og skabe smukke billeder og mønstre. Du kommer til at arbejde med hele processen fra klargøring af papiret (bejdse), dekoration med planter til bundtning og kogning/dampning. Oplev magien, når du pakker dine plantetryk ud og ser, hvilke farver og mønstre naturen har skabt.

Du kan bruge dine plantetryk som billeder, inspiration til mønstre på tekstil og strik eller f.eks. som gavemærker.

Medbring:

 • Planter, blade, stauder og blomster til eget brug fra naturen eller haven

 • T-shirt garn (hvid) eller bomulds-, jute-, sisal- eller hør-snor

 • Saks (havesaks) og engangshandsker (nitril)

 • Evt. 2 rustfri metalplader eller 2 tynde fliser str. A5, ca. 14 x 20 cm eller lidt mindre

Materialer: 

Ca. 25 – 35 kroner for 3 – 4 stk. akvarelpapir (300g) + bejdsemiddel og plantefarve. Betales til Tine via Mobilepay på dagen. 

Om underviseren:

Tine elsker at fordybe sig i skabende processer og har en livslang kærlighed til tekstile håndværk. Tine har et imponerende CV, hun er uddannet håndarbejdslærer og har undervist i håndværk, design og billedkunst. Desuden er hun udlært og har arbejdet som møbelpolstre. I dag arbejder hun med ecoprint og plantefarver og dets mange muligheder. Følg med på Tines Instagram HER.

Ecoprinthyld_edited.jpg

Strømper med mønsterstrik – krydsende masker

v. Thea Vesterby

Lær at strikke et par sokker med krydsmasker; FallsSock29. Krydsmønsteret anvendes også i en række af VesterbyCreas andre mønstre, fx  VesterbyCrea.No.29, VesterbyCrea.No.30, VesterbyCrea.No.32 og VesterbyCrea.No.39.

 

Du vil lære:

 • Hvordan krydsmønsteret strikkes frem og tilbage – vi strikker en strikkeprøve

 • Hvordan man strikker indtagninger og udtagninger i krydsmønsteret

 • Hvordan man kan variere selve mønsteret

 • Opstart af strømpestrik

Medbring:

 • Garn til strikkeprøve; alla CashSock Chunky, fra 'Gepardgarn', 100 gr. / 183 m

 • Garn til at gå i gang med at strikke strømperne alla CashSock Chunky, fra 'Gepardgarn', 100 gr. / 183 m

 • Rundpind 3 mm (40, 60) eller strømpepinde 3 mm

 • Maskemarkører

Thea medbringer hendes nye strikkebog som du kan købe hvis det har din interesse.

Om underviseren: 

Thea har skabt og etableret VesterbyCrea. I starten af 2020 begyndte hun at sælge strikkeopskrifter og siden august 2023 har hun dedikeret alt hendes tid til at arbejde med strikkedesigns i VesterbyCrea. Se Theas unikke univers på hendes hjemmeside eller Instagram.

Strømper med mønsterstrik – krydsende masker.jpg

Illusion Knitting/Skyggestrik

v. Helle Bonde-Petersen

 

En nem strikketeknik, men med en stor effekt. Når man ser strikket forfra ligner det stribet strik, men ser man det fra skråt, fra siden er der et lyst eller mørkt motiv. På workshoppen vil i se eksempler på illusion knitting og høre lidt om historien bag.

 

Derudover skal vi selvfølgelig arbejde med den grundlæggende teknik og prøve at strikke den. Vi skal arbejde med diagrammer for illusion knitting, så vi kan læse dem, når de skal strikkes, og måske endda selv designe dem.

 

Medbring:

 • Strikkepinde, gerne rundpinde på 60 cm, i str. 3 og 3,5 mm.

 

Der er mulighed for at købe kits, som kan betales med mobilepay til Helle.

 

Om underviseren:

Helle er uddannet billedkunstlærer og har undervist i 27 år. Hun kan ikke sidde stille uden at bruge hænderne og har altid gang i flere garnprojekter. Helle er en rigtig garnnørd og har deltaget i flere online kurser om f.eks. sokkegarn, patentgarn, upcycling af garn og lignende. Hun har en garnbutik i Tønder og holder workshops og designer strik.

Illusion Knitting eller skyggestrik.jpeg

SASHIKO kopbrikker

v. Björk Ottósdóttir

 

Brodér et par små fine brikker til dine kopper. Vi benytter en enkel teknik, hvor vi leger med farverne. Det bliver sjovt og hyggeligt arbejde, hvor alle kan være med. Du vil få et godt og brugbart resultat med en enkel og smuk montering.

Medbring:

 • Broderi saks og evt. garn

På denne workshop er der en materialepris på 50 kr., som afregnes på dagen. Materialerne dækker over 8. trådet hørstof samt garn og nål til to brikker.

Om underviseren:

Björk har gennem flere år været med til FiberFryd med fuldt bookede workshops. Derudover er hun fuldtids broderilærer på Skals Design- og Håndarbejdeskole i 30 år, og rejser også til Japan for at undervise. 

bjork2.jpg

Hæklede sprælske vanter

v. Mette Prip

 

Kom og brug dine rester til at hækle nogle helt unikke vanter. Der vil blive undervist efter Mettes egen opskrift til hæklede vanter. Du vil blive kyndigt vejledt i de forskellige teknikker til garn skift og udmåling til størrelser. Du skal besidde grundlæggende viden om hækling.

 

Opskriften koster 20kr, som afregnes på dagen. Der vil være mulighed for at købe små poser med effekt garn.

Medbring:

 • Garnrester i forskellige kvaliteter og hæklenålen

Om underviseren:

Mette Prip er en af FOKUS Folkeoplysnings faste dygtige undervisere på både strik - og hæklehold. Se Mettes faste strikkehold hos FOKUS HER ​og hendes Instagram profil HER.

Vanter Mette Prip (2)_edited.jpg

Dominostrik

v. Jena Kofoed

Vi skal strikke et lille scarf i dominostrik med de grundlæggende teknikker der hører til. Det vil være opslagning, kantmasker m.m. Det strikkes fra spids til spids i forskellige retninger. Et lille projekt med mange fine teknikker, som kan bruges til mange andre strikkeprojekter. Der vil blive vist forskellige måder at anvende teknikken på. Workshoppen er for let øvede strikkere.

Medbring:

 • Strømpepinde 3,5 eller 4.

 • Uldgarn i din ynglings farve, som er blødt til at have om halsen. Målebånd, maskemarkør.

Om underviseren:

Jena er beklædningsformgiver og freelance strikdesigner fra Hellerup Tekstil Akademi, hvor hun stadig i dag underviser i bl.a. konstruktion og syning. Hun arbejder desuden med undervisning i aftenskole-regi og med egen hjemmeside af design til strik og hækling med salg af opskrifter, og designer bl.a. strik og hæklede modeller til Det Kgl. Teater, film og ugeblade. Følg med på Jenas Instagramprofil HER.

Jena Kofoed Dominostrik_edited.jpg

Konstruktion af pufærmer ved hjælp af ud- og indtagninger og hulmønster i forbindelse med raglanudtagninger

v. Rikke Bangsgaard - Refined Knitwear

 

På workshoppen lærer du de forskellige ud- og indtagningsteknikker, der skal bruges til at konstruere det lille puf, der ses på alle Rikkes Casia-modeller. Du lærer også at bytte om på udtagningerne og at tage ud i den samme lænke mellem 2 masker i forbindelse med raglan, så der fremkommer et lille hulmønster imellem udtagningerne - En teknik der bruges i alle Rikkes Casia-, Nigrum- og Rubusmodeller.

Der strikkes en lille prøve, hvor teknikkerne øves og udføres, og hvor du til sidst sidder med et lille miniaturepufærme.

Medbring:

 • Rundpind 4 mm (40-80 cm), garn der passer til denne tykkelse pind – gerne silkemohair.

Om underviseren:

Rikke har strikket siden hun var helt lille og nu er hun kvinden bag Refined Knitwear. Rikke har en Bachelor i håndarbejde og19 års erfaring som folkeskolelærer. Strikning har altid været en passion for hende og som giver hende glæde og inspiration. Hendes designs er inspireret af skandinavisk enkelthed og tradition, og hun stræber efter at skabe tidløse og feminine modeller i lette materialer. Se Rikkes fine Instagram her.

Rikke B Billede af sweater med pufærme.heic

PAUSEAKTIVITETER

Gåtur i nærområdet - Vestbyens gavlmalerier

v. Lars Bang

Det er godt at få lidt frisk luft ovenpå en inspirerende formiddagsworkshop. Tag med Lars Bang Jensen på en rask travetur i Aalborgs Vestby. Vi møder byhistorie og moderne verdenskunst i form af en række gavlmalerier. Det er bydelen nemlig rig på. Så vi får luft, motion og en oplevelse i kunstens verden!


Lars Bang Jensen er tovholder i KulturKlub Fokus og er gennem mere end 20 år et vigtigt element i Fokus Folkeoplysnings virksomhed i Aalborg.

Ingen tilmelding på forhånd, du går med hvis du har lyst på dagen. Alle med billet til Fiberfryd, er inviteret til at gå med kl. 13:00-13:45.

 

lars.png
yoga.jpg

Frydefuld afspændende yoga 

v. aspirant fra YOGA HUSETs yogauddannelse

 

Efter en formiddag med dyb koncentration og måske spændte skuldre, får du muligheden for at dyrke lidt lækker, afspændende yoga i din pause. 

For FOKUS og YOGA HUSET er det vigtigt at støtte det liv du ønsker at leve, så vi har bedt aspiranterne på vores yogauddannelse om at finde de bedste stræk frem til at aflaste dine ivrige hænder og trætte skuldre efter en formiddag fyldt med ny viden og inspiration.

 

Der vil være 3 workshops at vælge imellem med forskellige fokusområder. Varigheden er 20 minutter (kl. 13.10-13.30), så du også kan nå at spise og strikke i din pause.

Undervisningen er FOR ALLE - også selvom du skulle være helt ny ud i yoga. Derfor er det den oplagte mulighed for dig at prøve det! - måske du bliver helt bidt af det? Vores yogaworkshops er tilrettelagt til dagen, så du skal ikke tænke på at blive svedig og skulle skifte tøj. 

bottom of page